Vissza a főoldalra  
 
 
 
   Keresés  
KüldetésünkGalériaSzavazás
Híreink
 
 
Trágár fideszeshez került a színház gigapénze
Döbrögi helyett Az ördöggel nyomulnak
2018.11.02.
Bizonyára véletlenül sikerült úgy összehozni a váci színház felújításának közbeszerzését, hogy azt egy trágár írásáról és obszcén mutogatásáról elhíresült vállalkozó cége kapta meg. Az a váci közszereplő, akinek legjobb barátja Pető Tibor fideszes alpolgármester, és akinek társaságában a választások éjszakáján ő, Bodonyi Béla el is járta az „egyszerűen senkik vagytok, hej-hej” táncát.

 

Mint ismeretes, a váci színháznak helyet adó volt mozi épülete javarészt kormánypénzből újul meg. A felújításra szánt százmilliókból az építési munkákra „érdekes” közbeszerzést írt ki a színház vezetése: nem pályázhatott akárki, csak három céget hívtak meg rá. Így többszáz magyarországi, építőiparral foglalkozó cég helyett csak a kiválasztottakat, konkrétan három Nógrád megyei (!) céget látott szívesen a Kis Domonkos Márk vezette színház. Olyan jól sikerült kiválasztani a cégeket, hogy közülük csak egy volt képes érvényes ajánlatot beadni. Ez sem lehetett véletlen, hiszen a másik két cég előző két évi árbevétel átlaga a harmadát sem érte el a munkák végső bekerülési költségének, vagyis hasonló nagyságrendű munkában bizonyosan nem volt tapasztalatuk a közelmúltban. Híján az igazi árversenynek, a nyertes cég a Boltív-Bau Kft. lett, mely a kultúrától távol eső stílusáról elhíresült Bodonyi Béla résztulajdonában van.

A Vácért Lokálpatrióta Egyesület emlékeztet rá, hogy Fördős Attila polgármesterségét megelőzően a pár milliós nagyságrendű beszerzésékre is sokkal nyíltabb pályázat volt kiírva, mint most, a sokszázmilliósra. A Fördős-érában azonban — mint a mostani durva eset is jól példázza — már jelentősen lecsökkentették az egy-egy ügyben meghívandó pályázók számát. 

Kicsoda a mindenhez (is) értő Bodonyi?

Nem ismeretlen figura Vácon, több szálon is kötődik az általa barátként tisztelt Pető Tiborhoz. Ahhoz a helyi Fidesz-elnökhöz, aki az elhíresült „egyszerűen senkik vagytok” videóban szélesen mosolyogva öleli át őt. Bodonyi a 2014-es helyi választáson Fidesz-jelöltként indult, majd a polgármester, Fördős Attila javaslatára külsős tagja lett a kultúrával is foglalkozó szakbizottságnak. Ő volt Pető előtt a váci fociutánpótlással foglalkozó klub elnöke és az ő cége bérelte a várostól sportcsarnok büféjét is. Ő volt az is, aki közösségi oldalán az egyik legismertebb kajak-kenu edzőnőt többek között „mocskos-rohadt vénasszonynak” nevezte…

Bodonyi cége a váci önkormányzat tulajdonában lévő színházi kft-vel 336 milliós (!) szerződést kötött idén nyáron, azt vállalva, hogy a felújítással szeptember 20-ra végez. Az eredeti határidőre azonban nem készültek el. Ezt a tényt a felek egy szerződés módosításban rögzítették is az utolsó napon (azaz szeptember 20-án), sok pontban átírva az eredtileg igényelt munkákat, és több mint egy hónappal (azaz egyharmadával) eltolva a határidőt.  De, a módosított határidő után, még ezen a héten is folytak munkák…

Fördős is hallgat

A szerződés összes részletére még nem derülhetett fény, mivel a Dunakanyar Színház csak jelentős összegért adná ki ezen közérdekű adatokat. Színházügyben Fördős Attila sem túl beszédes, neki egy hónap is kevés volt arra (bár a törvény csak harminc napot ad rá), hogy megválaszolja: van-e információja arra vonatkozóan, hogy a színház igazgatója kötött-e szerződéseket hozzátartozójával, esetleg saját érdekeltségébe tartozó egyéni vagy társas vállalkozásokkal. Úgy tűnik, színházügyben valamiért tetőfokon van a titkolózás: a polgármester hivatala a Váci Dunakanyar Színház Kft.-re vonatkozó belső ellenőrzési jelentését kérésre sem hajlandó nyilvánosságra hozni.

Ami viszont a fentiekből összerakható: Rétvári Bence államtitkár (Vác jelenlegi országgyűlési képviselője) minisztériumával a felújítás finanszírozására szerződést köt a színházi cég, majd a többszázmilliós munkát olyan fideszes cége kapja meg, aki a Fidesz és Rétvári győzelmét ünneplő választási bulin, a váci Fidesz iroda előterében obszcén kézmozdulatokkal senkizik. És, hogy miként sikerült a felújítás, annak eldöntésére elég csak egy napsütéses napon rátekinteni a színház épületének homlokzataira…

…amely mögött pár nap múlva, bizonyára nagyon fontos emberek jelenlétében, „Az ördög” című Molnár-darabbal „ünnepelhetnek” — remélhetően nem választási stílusban. Bár a premier címe így is találó, de Fazekas Mihály Döbrögit felvonultató műve tán jobban tükrözné a mai váci viszonyokat.

(Képünk illusztárció.)

Kapcsolódó írás:

Bodonyiék "hej-hej" táncát ide kattintva nézheti meg ismét.Vissza az előző oldalra
 
   
 
Figyelmébe ajánljuk
Repült Vác alpolgármestere – közel millióért, luxusban
Miután megszavazta az önköltséges utazást közpénzen, busines classon utazott Japánba Mokánszky Zoltán
Tovább...
Mely képviselők randalíroztak???
Nyílt levél a kormánypártiak részére
Tovább...
Kamu volt a váci híd ígérete
Még nőhet is a Gödöllői út terhelése
Tovább...
 
             
Kapcsolat | Felhasználási feltételek
A Vácért Lokálpatrióta Egyesület hivatalos honlapja. Minden jog fenntartva. Copyright © 2011