Vissza a főoldalra  
 
 
 
   Keresés  
KüldetésünkGalériaSzavazás
Híreink
 
 
A Tiborcz-ügy váci szálai
Kamuzó városvezetők, holding titkosítás – és az első eliosos büntetés
2018.02.14.

Vác önkormányzatától több, mint fél milliárd forint csúszott azon cégek számláira, melyeket az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) nevesített a LED projektek vizsgálati jelentésében, mint abban szereplőket. Az OLAF szerint valakik szervezett csalási mechanizmust építettek ki 17 közvilágításos projektben. A 24.hu információ, valamint a Vácért Lokálpatrióta Egyesület által több szervtől kikért és más módon megszerzett adatok alapján egyértelmű: Vác azon városok közé tartozik, amelyek beruházása erősen érintett lehet a vején keresztül a miniszterelnökig érő botrányban.Fördős polgármester aláírja az Elios szerződést

 

Mint ismeretes, három éve városunkban is az Elios Zrt. végezhette el a nem éppen közmegelégedéssel záruló beruházást: a közvilágítási lámpák nagy részének LED-esre cserélését. Az a cég tehát, amely akkor még Orbán Viktor vejét, Tiborcz Istvánt is tulajdonosai között tudta. Városunkban elsőként a Vácért Lokálpatrióta Egyesület hozta nyilvánosságra a történteket és az egyesület önkormányzati képviselője, Ferjancsics László emelte fel a szavát az anomáliákkal szemben.

Kamuztak a teljes felújításról

Már többször megírtuk, hogy Fördős Attila (Fidesz-KDNP) annak idején arról beszélt, hogy Vácon „valamennyi lámpatest megújul”, majd Pető Tibor (Fidesz) erre ráerősített, azt állította, hogy „Vác város teljes közvilágítását fejlesztjük és lecseréljük egy LED-es technológiára”. Kiderült, hogy mindketten kamuztak: közel 30 utcában — elsősorban Kisvácon és Deákváron — szó sem volt semmilyen fejlesztésről, maradt minden a régiben.

Ugyanazok vitték a pénzt Vácról is

Az 580 milliós váci projekthez az Európai Unió forrásait használták fel, amelynek Csalás Elleni Hivatala szerint bizonyos cégek összejátszhattak több város közvilágítási projektjében.

A lokálpatrióták adatgyűjtése alapján leírható, hogy OLAF látókörébe kerültek közül a következő cégek Vácon is kaptak megbízást: Elios Zrt. (tervezés, kivitelezés), Sistrade Kft. (műszaki tanulmányterv), Tender-Network Kft. (energetikai tanulmány), INS Energia Kft. (záró audit).

A váci mobilgátban is nyomulnak

Az OLAF által nevesített cégek között (illetve tulajdonosaik volt vagy jelenlegi érdekeltségében) van olyan, mely a nagy váci LED-bizniszben ugyan nem vett részt, de több más, nagy váci pénzköltésben igen. Ilyen az Eupro Kft., mely a tervezett váci árvízvédelmi projektben kapott megbízást, valamint az Ész-Ker Kft., mely nélkül szinte nincs Vácon közbeszerzés.

Összeférhetetlenek

Mint a 24.hu megírta, az OLAF szerint rendre ugyanazok a tanácsadók bukkantak fel a projekteknél. Ráadásul közöttük, illetve a tendernyertes Elios között átfedéseket, összekapcsolhatóságot, némelykor összeférhetetlenséget is feltártak. Az összeférhetetlenség pedig az uniós szabályok szerint a legsúlyosabb szankciót vonja maga után: 100 százalékos támogatásmegvonást! Az internetes lap hozzáteszi: a Sistrade Kft. részvétele egyes projektek előkészítésében összeférhetetlen, mert tulajdonosa és vezetője, Hamar Endre, kapcsolódott az Orbán Viktor veje által is tulajdonolt Elioshoz, amely megnyerte a közbeszerzést.

Az Eliost előnyös helyzetbe hozták irányított tenderfeltételek révén, továbbá a cég hozzáfért olyan bizalmas információkhoz, amikhez más pályázók nem — így summázta a problémát az OLAF.

Mint írtuk, Vácon is kapott megbízást a Sistrade, az Elios pedig közbeszerzést nyert. Nagy kérdés, hogy az OLAF jelentésében nevesített cégeket melyik váci hivatalnok vagy városvezető hozta városunkba, ki javasolta ezeket pályázati kiírásokra vagy közbeszerzésekre meghívni??? Vajon, ezt az egyszerű kérdést felteszi majd az ügyészség a váci főtéren regnálóknak?

Botrány? A holding pont ekkor titkosít!

Külön érdekesség, hogy miután az OLAF jelentése következtében kirobbant a közvilágításos botrány, a váci önkormányzat cégének, a Váci Városfejlesztő Kft.-nek pont akkor jutott eszébe (mintegy 3 hete), hogy a közvilágítási lámpák karbantartására egy helyi céggel 2012-ben kötött szerződésüket módosítani kell, de csak egy ponton. Kitalálják mit írtak a szerződésbe? Bizony, azt, hogy a cég innentől „teljeskörű titoktartási kötelezettséget vállal”!!! Vajon miért lehetett ez számukra annyira fontos?

Ugorhat 500 millió!

Amennyiben az Európai Unió a sarkára áll — valóban visszaköveteli az OLAF jelentése alapján a csalássorozattal érintett pénzlehívásokat, és ebben a listában esetleg a váci projekt is szerepelni fog — akkor a váci önkormányzat nagy bajba kerülhet pénzügyi oldalról is. Ebben az esetben esélyes, hogy közel ötszázmilliót bukik, azt a pénzt, ami az uniótól folyt be. Ez annyi pénz, amelyből az összes, rendszeresen kritikus állapotba kerülő nem szilárd burkolatú utat helyre lehetne hozni, vagy éppen egy évtizedre elegendő lenne arra (persze városvezetőktől függően), hogy ne egy koszos-mocskos városban éljünk.

20 milliót már kidobtak az ablakon

Bár Fördős Attila nem verte nagydobra, de az eliosos projektnek is „köszönhetően” tavaly 20 millióra megbüntették a váci önkormányzatot! Ennyi pénzt kell a városnak visszafizetnie az állami költségvetésbe — ahonnan ez a pénz valószínűleg visszamegy az unióhoz. (Ezen tényeket tartalmazó minisztériumi anyagot Ferjancsics László kérte ki.) Az történt ugyanis, hogy a Fördős vezette önkormányzat olyan lámpákat is lecseréltetett, illetve módosíttatott az Elios-szal (211 darabot), amelyekhez nem nyúlhattak volna hozzá, mivel azok felújítására az unió 2010-ben már adott pénzügyi támogatást Vácnak, és még fenntartási időszakban voltak.

Látható, így is a fenekére lehet csapni a váciak dupla kommunális adójának!

Képviselők, kik többet tudhatnak

Az Elios Zrt. számára roppant üdvös közbeszerzést kiíró, és a céget (mint egyedüli pályázót) győztesként megnevező váci munkacsoport tagjai a következő képviselők voltak: Fördős Attila (Fidesz-KDNP), Pető Tibor (Fidesz), dr. Manninger Péter (Fidesz), Balkovics Péter (Fidesz) és Kászonyi Károly (Jobbik).

 

A lokálpatrióták témával kapcsolatos korábbi írásait

a következő linkeken találják:

http://www.vacert.hu/WebArticleShow.aspx?AGM=Hireink&AN=Elios3&MN=Hireink&LN=Hungarian

 

http://www.vacert.hu/WebArticleShow.aspx?AN=led&MN=Hireink&LN=Hungarian

http://www.vacert.hu/WebArticleShow.aspx?AN=vil&MN=Hireink&LN=HungarianVissza az előző oldalra
 
   
 
Figyelmébe ajánljuk
Repült Vác alpolgármestere – közel millióért, luxusban
Miután megszavazta az önköltséges utazást közpénzen, busines classon utazott Japánba Mokánszky Zoltán
Tovább...
Mely képviselők randalíroztak???
Nyílt levél a kormánypártiak részére
Tovább...
Kamu volt a váci híd ígérete
Még nőhet is a Gödöllői út terhelése
Tovább...
 
             
Kapcsolat | Felhasználási feltételek
A Vácért Lokálpatrióta Egyesület hivatalos honlapja. Minden jog fenntartva. Copyright © 2011