Vissza a főoldalra  
 
 
 
   Keresés  
KüldetésünkGalériaSzavazás
Híreink
 
 
Váci LED projekt: negyven helyett, talán ha pár százalék a megtakarítás
Újabb átverésre derült fény
2019.01.17.
Újabb ténnyel bővül a váci Elios-dosszié: a beígért önkormányzati megtakarítás nem valósul(t) meg, sem az áramfogyasztás, sem a karbantartás tekintetében. Mindez azon adatokból derül ki, melyeket a Vácért Lokálpatrióta Egyesület önkormányzati képviselője kért ki a váci önkormányzat cégétől.

Emlékezetes, hogy a miniszterelnök vejének cégével a váci önkormányzat 2015-ben szerződést kötött a város közvilágítási lámpáinak cseréjére, mely ugyanezen évben meg is valósult. A váci polgármesteri hivatal akkor azt közölte Ferjancsics László önkormányzati képviselő kérdésére, hogy a beruházás előtt 1.500 megawattóra (MWh), míg utána 950 MWh lesz az energia felhasználás. Továbbá leírták azt is, hogy a karbantartási költségek kevesebb, mint a felére esnek majd vissza. Az ígért éves spórolás így több mint 40 %-nyi volt, ami forintosítva 37 milliót jelentett.

Sötétbe vesző spórolás

A lokálpatrióták képviselője nemrég kapta meg a valós, immáron mért adatokat az önkormányzat cégétől, a Városfejlesztő Kft.-től. Ebből kiderült, hogy a 2015-ös LED-es lámpaszerelést megelőző két évben (vagyis a régi lámpák üzemelésekor) kevesebb volt az áramfogyasztás, mint 2016-ban és 2017-ben, azaz a már LED-es időkben. A képviselő szerint ez azért is van, mert közben több új lámpahely létesült, de ha ezek fogyasztását levonjuk, akkor is azt mutatják a tények, hogy alig-alig lehet energia-spórolás. Vagyis, valakik átverték az Európai Uniót (akik a pénz nagyrészét adták), és a váciakat is.

Ugyanez a helyzet a karbantartási költségek tekintetében is, hiszen az ígéret az volt, hogy évente több mint hétmillió forintot spórol majd az önkormányzat. Ám a tényszámok szerint nem hogy csökkent, hanem nőtt a város ezen kiadása!

Emlékezetes, hogy korábban Fördős Attila és Pető Tibor is azt ígérte, hogy az összes lámpatest megújul Vácon. Ez sem így lett: közel harminc utcában minden maradt a régiben. Most egy újabb ígéret dőlt meg, ami már a váciak zsebét is mélyen érinti.

Titkolózás, 20 milliós büntetés, bírósági kötelezés

A váci Elios-ügyben megemlítendő, hogy a polgármesteri „széfből” előbb a rendőrségre, majd onnan ugyanoda vissza: tehát még véletlenül sem a közvélemény elé kerültek tavaly a váci Elios-dokumentumok. A LED projekt sötét(séget okozó) dolgai miatt is — igaz, a városháza hibájából — a váciak húszmilliónyi közpénze is úszott tavaly, ám az okok (ahogyan gyakran az utcák is) sötétben maradtak. Mindez azért is történt, mert az önkormányzat olyan lámpákat is lecseréltetett, illetve módosíttatott (211 darabot) az Elios-szal, melyekhez nem nyúlhattak volna hozzá. Szintén az Elios- dossziét gazdagítja, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) váci önkormányzatra vonatkozó anyagait Fördős Attila polgármester nem volt hajlandó kiadni, a lokálpatrióta egyesület elnökének. Ferjancsics Lászlónak a bíróságon meghozott ítélettel kellett köteleztetnie a városvezetőt a dokumentumok megküldésére.

Mint már megírtuk, az Elios Zrt. számára roppant jól fialó közbeszerzést kiíró, és a céget (mint egyedüli pályázót) győztesként megnevező váci munkacsoport kormánypárti tagjai a következő képviselők voltak: Fördős Attila, Pető Tibor, dr. Manninger Péter és Balkovics Péter.Vissza az előző oldalra
 
   
 
Figyelmébe ajánljuk
Repült Vác alpolgármestere – közel millióért, luxusban
Miután megszavazta az önköltséges utazást közpénzen, busines classon utazott Japánba Mokánszky Zoltán
Tovább...
Mely képviselők randalíroztak???
Nyílt levél a kormánypártiak részére
Tovább...
Kamu volt a váci híd ígérete
Még nőhet is a Gödöllői út terhelése
Tovább...
 
             
Kapcsolat | Felhasználási feltételek
A Vácért Lokálpatrióta Egyesület hivatalos honlapja. Minden jog fenntartva. Copyright © 2011